Recension av Super Mario 64 – Tidlös klassiker

Spelrecensioner

Super Mario 64 är en av de mest ikoniska och älskade spelen genom tiderna. För många av oss väcker det minnen från barndomen och de första stegen in i 3D-spelens värld. I den här artikeln ska vi dyka ner i vad som gör Super Mario 64 till en tidlös klassiker, varför det är så uppskattat och vad vi kan lära oss av det.

En revolution inom spelvärlden

När Super Mario 64 släpptes 1996 på Nintendo 64, förändrade det spelvärlden för alltid. Spelet introducerade en öppen värld och en frihet som tidigare spel bara kunde drömma om. Istället för att bara springa från vänster till höger, som i tidigare Mario-spel, kunde du nu utforska i alla riktningar.

Banbrytande grafik och design

Grafiken i Super Mario 64 var revolutionerande för sin tid. Trots att vi idag är vana vid fotorealistisk grafik, var övergången från 2D till 3D ett stort steg framåt. Mario själv hade aldrig sett så levande ut, och nivåerna var både vackra och välgenomtänkta.

Några exempel på banor som sticker ut är:

 • Bob-omb Battlefield: Den första banan, som lär spelarna grunderna i 3D-plattformsspel.
 • Jolly Roger Bay: En vattenbana som introducerar dykning och utforskning under vattnet.
 • Tick Tock Clock: En utmanande bana där tiden påverkar spelvärlden.

Spelmekanik och kontroller

Super Mario 64 är känt för sina smidiga kontroller och innovativa spelmekanik. Spelet gav dig full kontroll över Mario, vilket var en nyhet för många spelare. Att kunna styra Mario så exakt gjorde att varje hopp och varje rörelse kändes naturlig och belönande.

Rörelsefrihet och mångsidighet

En av spelets starkaste sidor är den stora variationen i rörelser. Mario kan springa, hoppa, göra dubbelhopp, trippelhopp, bakåtvolter och mycket mer. Detta ger en känsla av frihet och mångsidighet som få andra spel kan matcha.

En lista över några av Marios rörelser:

 1. Enkelhopp: Ett vanligt hopp som kan göras när som helst.
 2. Dubbelhopp: Hoppa igen snabbt efter att ha landat för att nå högre.
 3. Trippelhopp: Tre snabba hopp i rad för att nå ännu högre höjder.
 4. Väggspark: Hoppa mot en vägg och tryck på hoppknappen för att studsa av väggen.
 5. Bakåtvolter: Håll ner Z-knappen och tryck på hoppknappen för en stilfull bakåtvolt.

Mångsidiga nivåer och utmaningar

Super Mario 64 innehåller en imponerande mängd olika nivåer och utmaningar. Varje bana har sin egen unika stil och erbjuder olika typer av gameplay. Du kan behöva samla stjärnor, besegra bossar, lösa pussel eller bara utforska.

Mångfald i banor och miljöer

Varje nivå är noggrant designad för att erbjuda olika typer av utmaningar och spelupplevelser. Detta gör att spelet håller sig fräscht och engagerande genom hela spelupplevelsen. Några exempel på dessa varierade banor är:

 • Cool, Cool Mountain: En snöig bergsbana med isiga utmaningar.
 • Lethal Lava Land: En het lavabana som kräver snabba reflexer.
 • Wet-Dry World: En bana där du kan kontrollera vattennivån för att nå olika områden.

Ljud och musik

Musiken i Super Mario 64 är lika ikonisk som spelet självt. Kompositören Koji Kondo skapade melodier som är både minnesvärda och atmosfäriska. Varje bana har sitt eget musiktema, vilket bidrar till spelets stämning och känsla.

Minnesvärda melodier

Några av de mest kända melodierna inkluderar:

 • Dire, Dire Docks: En lugnande och melodisk låt som spelas i vattenbanor.
 • Bob-omb Battlefield: En energisk och glad melodi som passar perfekt till den första banan.
 • Bowser’s Theme: En mörk och hotfull melodi som spelas under bossstriderna med Bowser.

Spelets legacy

Super Mario 64 har lämnat ett stort avtryck på spelindustrin. Många av dagens spel, särskilt plattformsspel, har inspirerats av Marios första 3D-äventyr. Dess inflytande kan ses i allt från spelmekanik till banedesign.

Påverkan på senare spel

Många moderna spelutvecklare nämner Super Mario 64 som en stor inspiration. Det har satt standarden för vad som är möjligt i ett 3D-plattformsspel och har visat att spel kan vara både utmanande och roliga.

Varför du borde spela Super Mario 64 idag

Trots att spelet är över två decennier gammalt, håller det fortfarande. Om du aldrig har spelat Super Mario 64 tidigare, eller om det var länge sedan du gjorde det, är det värt att ge det en ny chans.

Tidlös underhållning

Super Mario 64 erbjuder en spelupplevelse som är lika underhållande idag som den var 1996. Dess charmiga grafik, smidiga kontroller och varierade nivåer gör att det står sig väl jämfört med moderna spel.

Avslutande tankar

Super Mario 64 är mer än bara ett spel; det är en del av spelhistorien. Dess innovationer och tidlösa design har gjort det till en klassiker som spelare i alla åldrar kan uppskatta. Så ta fram din gamla Nintendo 64 eller skaffa spelet till en modern konsol och återupplev ett av de bästa spelen genom tiderna. Du kommer inte att bli besviken!

Elton

Elton

Jag heter Elton och jag skriver för Mazapan. Här får jag utlopp för min passion för gaming och teknik genom att leverera insiktsfulla recensioner, guider och tips som hjälper dig att maximera din spelupplevelse. Jag älskar att dyka djupt in i spelvärldens olika aspekter och dela med mig av mina upptäckter till vårt fantastiska community.

Lämna en kommentar